Heracle, ministru la Sanatate
ministru sanatatesistem sanatate romaniaprobleme sanatate romania
Pana sa se transforme din Alcide-n Heracle (Hercule, la romani), pana sa iasa din sclavie si sa ajunga faimos si semizeu, poate cel mai cunoscut si indragit dintre eroii
mitologiei elene si romane a avut de indeplinit 12 sarcini, 12 munci, fiecare considerata a fi misiune imposibila, cum s-ar zice-n zilele noastre.
Aproape fiecare dintre aceste munci a presupus lupta cu un monstru sau cu mai multi, capturarea unor animale fermecate si splendida eliberare a lui Prometeu.
Dintre toate, cea mai putin periculoasa si cea pentru care muschii au lasat rolul principal materiei cenusii a fost curatarea grajdurilor care adaposteau miile de boi ai regelui Augias.
Fara fonduri europene, fara subventii de la stat, fara asociatii, cooperative, colhozuri, in grajdurile respective, gunoiul (evident de grajd) nu mai fusese ridicat de... veacuri - asa spune legenda ca de aia este ea legenda.
Atat de mult ingrasamant natural se adunase, incat, desi fermecate si unele cu stele-n frunte, bietele animale abia mai aveau unde salaslui.
Estimarile optimiste legate de cat ar lua curatarea sandramalelor erau de vreo 10 ani, cele pesimiste de o viata sau chiar mai multe de om, ca sa existe, totusi, ceva logica intre perioada de timp in care se acumulasera materiile si cea necesara scoaterii lor.
Insa, cu niste circumvolutiuni cel putin la fel de sclipitoare ca bicepsii si pectoralii, Heracle promite ca-n 24 de ore, treaba-i gata. Si, zi de vara pana-n seara, Heracle s-a tinut de cuvant, nu si regele care-i promisese, in caz de reusita rapida, 10% din efectivele sale de bovine.
Eroul antic s-a luptat cu leul din Nemeea, cu hidra din Lerna, cu pasarile stimfaliene, a luat in carca mistretul din Erimant, caprioara zeitei Artemis, taurul lui Poseidon, a manat caii lui Diomede si vacile lui Gerione, a confiscat cingatoarea Hipolitei si l-a rapit pe Cerber, dar sa faci curatenie, la propriu si la figurat, in sistemul medical din Romania se pare ca este o munca, o misiune care l-ar pune in dificultate pana si pe el.
Atatea lucruri rele s-au adunat, incat, ca sef peste Ministerul Sanatatii era Vlad Voiculescu sau Victor Costache sau Nelu Tataru sau oricare dintre zecii lor predecesori, este greu de crezut ca ar putea cineva sa scoata, in patru ani (dar, la noi, cine rezista atat?) ce s-a strans pe sub presuri, prin cotloane si crapaturi.
Si peste pupezele subfinantarii, infectiilor nosocomiale, personalului insuficient, vine si colacul - nu de salvare - al pandemiei, cea mai grava situatie sanitara planetara din ultimii cel putin 76 de ani.
In aceste conditii, oricine isi va asuma imensa responsabilitate de a deveni ministru al Sanatatii va fi un erou - un altoi intre Heracle si mai tinerii Superman, Iron Man - pana cand, firile atat de conflictuale stranse in orice coalitie, partid si partidulet din tara asta il vor arunca probabil ca pe o masca folosita.
Foto: pexels.com