Un studiu realizat de Startupcafe in 2019 pentru a afla topul marcilor romanesti a relevat faptul ca al doilea cel mai de succes brand romanesc si primul magazin online din tara noastra este fara indoiala Emag, magazinul dupa care “se iau” si celelalte magazine.
Un studiu realizat de Eurostat a relevat faptul ca magazinele online din tara noastra au inregistrat a treia crestere procentuala in ceea ce priveste vanzarile din intreaga Uniunea Europeana in 2017 fata de 2016. Daca in alte tari europene ponderea celor care fac cumparaturi pe internet este de aproape 70%, la noi doar 23% dintre utilizatorii de internet fac cumparaturi online.
Sectorul magazinelor online din tara noastra este slab dezvoltat, dar cresterea ca volum al vanzarilor este cu atat mai mare cu cat numarul magazinelor este restrans. Conform raportului oficial al Pietei de E-commerce din Romania GPeC 2018 romanii au cumparat online in valoare de mai mult de 3.5 miliarde de euro anul trecut, fiind cu 30% mai mult decat in anul precedent. Studiile realizeaza fix piata produselor tangibile, nu si pe cea a serviciilor, biletelor de avion, vacantelor, calatoriilor, rezervarilor hoteliere, biletelor la diverse evenimente, produsele downloadabile, etc.
Ce cumpara romanii online? Ei bine, cele mai des achizitionate produse raman cele de incaltaminte, imbracaminte si accesorii, urmate de bunuri de uz casnic, vacante, cazare, carti, reviste, bilete la evenimente, echipament electronic si alimente.
Marketerii care au inteles ca se ridica o piata din care se pot face o multime de bani au inceput sa creeze magazine online unde se poate vinde aproape orice ar putea fi gasit intr-un magazin traditional. Daca unele firme pot realiza un magazin online simplu pentru doar cateva sute de euro, magazinele online complexe pot ajunge sa coste mii sau chiar zeci de mii de euro.
Pentru a avea un magazin online primii pasi sunt ca ar trebui sa iti dezvolti un site si sa cumperi un pachet de gazduire premium, cum ar fi acestea. Dupa dezvoltarea magazinului online propriu-zis, mai trebuie luate in considerare costurile de mentenanta in functie de numarul de ore necesare lunar.
O afacere online are nevoie de tot de atata munca si perseverenta cat are nevoie o afacere traditionala. Vorbim despre cumpararea marfii, negocierea unui cost cat mai mic, alegerea celor mai buni furnizori, updatarea stocului produselor si mai ales a preturilor, integrarea furnizorilor, alegerea modului de efectuare a livrarii si multe altele.
Antreprenorul va trebui sa mai lucreze la promovarea in spatiul online si sa asigure un customer support excelent pentru a fideliza clientii. Cand vine vorba de promovare tendintele sunt concentrate pe doua directii oarecum similare: SEO si Adwords. Comertul online este un domeniu in care cifrele aduc succesul sau esecul, asadar investitia intr-un buget de marketing este un must. In tara noastra bugetul mediu alocat marketingului online se situeaza undeva intre 300 – 500 euro pe luna, ceea ce inseamna o suma mica, deoarece costul mediu al traficului este de 50 bani per click.
Pentru antreprenorii aflati la inceput care nu vor sa riste foarte mult, ramane varianta platformelor de e-commerce inchiriate denumite SaaS. Pretul de inchiriere poate fi de pana la 100 RON pe luna, iar oferta este extrem de variata. Urmatorul pas dupa inchiriere este ca antreprenorul sa isi uploadeze produsele si apoi sa invete cum sa le vanda.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea