Sinteza Saptamanii: O noua lege pentru fumatori, cu amenzi mai drastice, scutire de impozit pe venit pentru unii salariati si un nou formular ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sinteza Saptamanii: O noua lege pentru fumatori, cu amenzi mai drastice, scutire de impozit pe venit pentru unii salariati si un nou formular ANAF
Sinteza Saptamanii: O noua lege pentru fumatori, cu amenzi mai drastice, scutire de impozit pe venit pentru unii salariati si un nou formular ANAF
de Magda Florea la 07 Iun. 2019
Urmareste-ne pe Google News
declaratia unicadeclaratia 112impozit venitcodul administrativcodul rutiercodul fiscalmodificari legislativeanafamenzistart up nation 2019

Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.

Autoritatile au lansat lista cu declaratiile fiscale pe care aveti obligatia sa le depuneti la ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) in luna iunie 2019 la termenele prezentate.
 
Citeste aici are este termenul pentru depunerea declaratiilor fiscale in luna iunie 2019

Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal ar putea suferi o noua modificare in urmatoarea perioada daca se va aproba o propunere legislativa inregistrata la Senat in data de 31 mai 2019.
 
Citeste despre modificarile Codului Fiscal

Noua sefa ANAF, Mirela Calugareanu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca a pregatit deja o lista lunga de modificari pe care doreste sa le faca in cadrul institutiei. Printre acestea se numara reducerea numarului de formulare fiscale pentru firme si simplificarea declaratiei unice pentru persoanele fizice.
 
Citeste despre modificarile propuse de ANAF
 
 Legea nr. 30/2019 a stabilit ca administrarea creantelor fiscale se va face in functie de gradul de risc al contribuabililor. Clasele de risc la care sunt incadrate firmele sunt: mic, mediu si ridicat.
 

Facilitatile oferite angajatilor din domeniul IT au devenit in ultimele zile un fel de mar al discordiei. Focul a fost starnit de declaratia facuta de liderul PNL, Ludovic Orban, sambata, la Medias, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca nu i se pare normal ca cei care lucreaza in IT sa fie scutiti de plata impozitului pe venit.
 

ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) a decis sa-si reduca incasarile din contributiile romanilor la Pilonul II de pensii privat de la de la 0,3% la 0,25%.
 

Incepand cu data de 1 iunie 2019, angajatorii au la dispozitie noua versiune REVISAL 6.0.7. Aplicatia poate fi descarcata gratuit de pe site-ul Inspectiei Muncii de catre orice angajator care doreste sa o utilizeze. Este folosita pentru infiintarea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic, in conformitate cu prevederile HG 905/2017.
 

Expunerea tigarilor in magazine, reclamele la tigari din magazine, actiunile de promovare si distribuirea gratuita de mostre de produse din tutun, precum si interzicerea sponsorizarii evenimentelor de catre companiile producatoare de tutun ar putea fi interzise in curand prin lege. Aceste prevederi sunt incluse intr-un proiect de lege initiat de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.
 
Citeste despre eliminarea expunerii si publicitatii produselor din tutun

Alerta contabila! ANAF va introduce un NOU formular fiscal. Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la rubrica Transparenta decizionala a fost publicat, in data de 06.06.2019, un Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (085) "Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".
 

ANAF a trimis recent scrisori contribuabililor care sunt inregistrati in SPV (Spatiul Privat Virtual). Institutia le reaminteste acestora ca termenul final pentru depunerea Declaratiei unice este in acest an 31 iulie, insa a subliniat faptul ca nu ar trebui sa astepte ultima zi pentru a-si indeplini obligatia fiscala.
 
Citeste despre scrisorile ANAF pentru cei inscrisi in SPV

Declaratia unica 2019: formularul a fost actualizat. Ghid complet oferit de ANAF. OPANAF 1437/2019 aduce modificari Declaratiei unice. Actul a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 452 din data de 5 iunie 2019 si priveste modificarea 
 
Citeste aici despre Declaratia unica 2019
 
ANAF a actualizat PDF-ul inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun din 23.05.2019 al ministrului finanţelor publice nr. 2165 , ministrului muncii si justitiei sociale nr. 837 si al ministrului sanatatii nr. 743, valabil incepand cu 1.04.2019.
 

Proiect de lege adoptat tacit: Jurnalistii ar putea fi scutiti de impozitul pe venit. Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede scutirea jurnalistilor de la plata impozitului pe venit, a fost adoptat tacit. Actul a fost adoptat de Senat in data de 3 iunie 2019 ca urmare a depasirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia Romaniei republicata.
 

In anul 2019 conform prevederilor art. 122 alin. (5) din Codul fiscal si Instructiunilor de completare a declaratiei unice aprobate prin OANAF 49/2019 declaratia unica se putea depune doar prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
 
Citeste despre depunerea pe hartie a Declaratiei Unice

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta in care este prevazut ca primarii si viceprimarii sa primeasca indemnizatii speciale la iesirea la pensie.
 

ATENTIONARE din partea ITM: Transmiterea registrului de evidenta a salariatilor in format electronic NU mai poate fi efectuata pentru anumite fisiere. Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Arad transmite un mesaj important pentru toti contribuabilii, privind transmiterea registrului de evidenta a salariatilor in format electronic. Acesta nu va mai putea fi transmis, incepand cu data de 20 mai, decat pentru fisiere de tip .rvs generate sau validate prin versiunea 6.0.6 a aplicatiei Revisal.
 

Modificarile legislatiei fiscale din ultima perioada au dus la un nou Ordin care modifica Declaratia Unica si cel mai recent ordin al presedintelui ANAF care reglementa acest lucru. Asadar, in Monitorul Oficial nr. 452, de miercuri, 5 iunie 2019, a fost publicat Ordinul nr. 1437/2019 privind modificarea OPANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".
 

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat, luni – 3 iunie, lista aplicantilor la editia a doua a programului Start-Up Nation admisi de principiu la finantare, precum si lista aplicantilor respinsi la finantare. Lista a fost actualizata astazi, 4 iunie.
 
Citeste despre Start-Up Nation 2019

Guvernul a aprobat OUG care creeaza cadrul necesar pentru ca institutiile publice sa-si poata onora obligatiile de plata catre persoanele vulnerabile social. Guvernul Romaniei a aprobat pe 30 mai, o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala (PNDL).
 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala are, de luni, un nou presedinte, in persoana Mirelei Calugareanu. Aceasta a promis ca institutia pe care o conduce va acorda mai multa atentie prevenirii si combaterii evaziunii fiscale. De asemenea, se urmareste reducerea numarului de formulare pe care contribuabilii trebuie sa le completeze si sa le depuna.
 
Citeste despre noul presedinte ANAF

In luna aprilie 2019, castigul salarial mediu nominal bruta fost de 5.105 lei, cu 1,1% mai mare decat in luna martie 2019.
 

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, din nou in instanta pentru 163.000 de ha de padure: Un proces pentru retrocedarea a 163.000 de ha de padure care isi are inceputurile in 1991 va fi rejudecat, dupa ce Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a mers din nou in instanta.
 

Guvernul Dancila a adoptat luni o OUG prin care reintroduce votul uninominal pentru alegerile locale, aduca vom alege din nou presedintii Consiliilor Judetene separat de membrii Consiliului Judetean.
 

Autostrada Unirii Principatelor Romane si Autostrada Basarabia fac obiectul unui proiect de lege pe care Senatul l-a adoptat. 
 
 
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ar putea fi sesizata de catre Presedintele Romaniei sau Presedintele CSM cu privire la un conflict intre Parlament si Justitie, dupa ce Senatul a respins inceperea urmaririi penale pentru luare de mita pe numele lui Tariceanu.
 
 
Citeste si: Cum te scapa imunitatea parlamentara de problemele cu legea, desi sfideaza Constitutia. Studiu de caz: Tariceanu

La mijlocul anului trecut relatam faptul ca centrele urbane ale Romaniei au fost luate cu asalt de trotinetele electrice, asadar aratam ca si unii utilizatori ai acestora vor trebui sa cunoasca si sa respecte prevederile Codului rutier. Acum, insa, avem si o sentinta pe care o punem in prim-plan cu privire la modul legal in care putem circula cu trotinetele electrice in Romania.
 

Codul Administrativ al Romaniei a fost publicat din nou in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru a fi aprobat prin Ordonanta de Urgenta de catre Guvernul Romaniei in sedinta de joi, 6 iunie, asa cum PSD a stabilit prin vocea fostului conducator, Liviu Dragnea, in aprilie, iar insasi Viorica Dancila a promis in repetate randuri.
 

Doua proiecte legislative ajunse deja in Camera Deputatilor modifica noul Cod al muncii prin amendarea drastica a muncii suplimentare neplatite, prin interzicerea multiplelor forme de discriminare, prin amendarea hartuirii psihologice si a comportamentului de tip bullying.
 

Parlamentul a adoptat o Lege prin care se va infiinta un Registru national automatizat in care vor fi inscrisi violatorii, pedofilii si traficantii de carne vie. La acest sistem vor avea acces si angajatorii, la cerere, care vor dori sa realizeze o verificare amanuntita a trecutului vechilor sau a potentialilor noi angajati.
 

Registrul National al Registrelor (RNR) este infiintat de MCSI printr-o propunere legislativa menita sa aduca sub aceeasi umbrela virtualizarea tuturor datelor cu privire la persoane, adrese, terenuri, firme si masini.
 

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat ca s-a constituit un dosar penal pentru organizarea alegerilor europarlamentare si a referendumului.
 

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor si pentru modificarea unor acte normative a fost adoptata cu o larga majoritate in aceasta saptamana. 
 

Consiliul Uniunii Europene, cu sustinerea Comisiei Europene, a publicat 5 recomandari adresate Romaniei pentru perioada 2019 - 2020.
 
Citeste despre recomandarile oficialilor europeni pentru Romania

Romania nu va mai exporta bustean cu sau fara coaja sau lemn rotund, cherestea si lemn de foc incepand cu anul 2020 pentru o perioada de 10 ani, conform unei initiative legislative care isi croieste rapid drumul prin Parlament. Daca exista o incalcare a acestei prevederi, atunci masa lemnoasa va fi confiscata in totalitate.
 

Citeste si: MAE se spala pe maini de dezastrul de la votul din Diaspora si arunca vina pe Iohannis

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x