Toate pensiile se maresc de la 1 septembrie. Cine primeste cei mai multi bani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Toate pensiile se maresc de la 1 septembrie. Cine primeste cei mai multi bani
Toate pensiile se maresc de la 1 septembrie. Cine primeste cei mai multi bani
de Magda Florea la 30 Aug. 2019
Urmareste-ne pe Google News
legea pensiilorpensiimariri pensiipunct pensiebugetcheltuielifmi

De la 1 septembrie va intra in vigoare noua Lege a pensiilor. Cei peste cinci milioane de pensionari din Romania vor primi pensii marite, incepand din luna septembrie.

Pentru plata pensiilor aferente lunii septembrie, oficialii de la Ministerul Muncii au anuntat ca au finalizat deja de efectuat recalcularile, iar pensionarii isi vor primi banii, fie de la Postas, fie pe card, in functie de cum a decis fiecare beneficiar in parte.
 
Legea pensiilor aduce o serie de schimbari sistemului de pensii. Cele mai importante dintre acestea vizeaza cresterea punctului de pensie de la 1.100 lei la 1.265 de lei. Totodata, pensia minima va creste de la 640 de lei la 704 lei. De asemenea, este eliminata diferenta dintre  cei care au lucrat minimum 33 de ani si cei care primesc acesti bani ca indemnizatie sociala. Astfel, indiferent de anii lucrati in campul muncii, pensionarii vor primi, de la 1 septembrie, aceeasi majorare. Numarul celor care beneficiaza de pensie minima cu componenta de indemnizatie sociala se ridica la peste 800.000 de persoane, din care 661 provin din sistemul asigurarilor sociale de stat.

O alta modificare importanta vizeaza recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat in grupele I sau a II-a. Acestora, pe langa majorarea punctului de pensie, li se va oferi si o recalculare a pensiei.
 
"Tot ce inseamna fluturas de pensii este tiparit deja si saptamana viitoare vom face catre Posta Romana primele plati, pentru ca incepand din data de 1 septembrie, noile valori si noile cuantumuri ale pensiilor sa fie deja platite”, a declarat Marius Budai, ministrul Muncii. 

”De la 1 septembrie 2019, se majoreaza valoarea punctului de pensie cu 15%, adica de la 1100 de lei va creste la 1265 de lei. Asta inseamna ca toate pensiile se vor majora. Incepand cu pensia aferenta lunii septembrie, pensionarii vor primi cuantumul pensiei majorate. Sunt 5.100.000 de pesnionari.
 
Recalcularea ii vizeaza pe acei pensionari are la momentul iesirii la pensie nu au beneficiat de punctaj suplimentar conform stagiului realizat in grupele de munca. Aceste persoane nu trebuie sa depuna cereri si recalcularea se face din oficiu. Perioada in care se efectueaza recalcularea este 1 octombrie 2018, pana la 30 septembriem2019. De precizat, indiferent de momentul cand ajunge decizia acasa, diferentele de bani se primesc incepand cu data de 1 otombrie 2018. Exista bani pentru recalcuralie de pensie. Este o lege pe care noi ne-am asumat-o, a intrat in vigoare de la 1 octombrie 2018. Totul a fost prevazut.
 
Cea mai mare pensie este putin peste 30.000 de lei. Este a unei persoane care a lucrat in mediul privat si a platit contributii foarte mari”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.
 

Iata ce prevederi aduce noua Lege a pensiilor 

 
-Masteratul si doctoratul devin vechime in munca.
-Femeile care au realizat contributii de minimum 15 ani si au nascut trei copii, pe care i-au crescut pana la varsta de 16 ani, se vor putea pensiona cu 5 ani mai devreme. Incepand cu al patrulea copil, se adauga cate un an in plus pentru fiecare nastere.
- A fost inclusa plata retroactiva a contributiilor pentru pensii, deci care va permite "cumpararea” de vechime, maximum 5 ani.
-Nu va mai exista pensionare anticipata fara penalizare. Pensia anticipata se cuvine cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, de care beneficiaza persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare.
-Pensia minima se va plati celor cu minimum 15 ani vechime de cotizare la sistemul public de pensii.
-Perioadele in care angajatorii nu vireaza contributiile sociale nu se iau in calcul ca vechime.
- Formula de calcul va fi schimbata. Astfel, cuantumul pensiei se va calcula prin inmultirea numarului total de puncte cu valoarea punctului de referinta (75 de lei).
-Cresterea punctului de pensie de la 1.100 de lei, la 1.265 de lei, urmand ca din septembrie 2020 sa urce la 1.775 de lei – deci o majorare de 40%, din septembrie 2021, la 1.875 de lei – crestere cu 5,6%
-Pensionarii care au venituri de pana la 1.139 lei pe luna vor beneficia de compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor.

Citeste si: Un roman arunca la gunoi cca 100 kg de mancare pe an

Legea pensiilor si impactul bugetar URIAS pe care il aduce "la pachet"

 
Proiectul de modificari la Legea Pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei in 2019, 24,8 miliarde de lei in 2020, 58,1 miliarde de lei in 2021 si 81,1 miliarde de lei in 2022.
 
Sunt sume colosale, de care Guvernul trebuie sa dispuna in anii care urmeaza. Potrivit ministrului Muncii, banii pentru platile din acest an sunt deja in bugetul national.
 
"La constructia bugetului am prevazut acest efort suplimentar. Banii sunt la buget, nu avem nicio sincopa”, a spus Budai.
 
Legea pensiilor, reexaminata dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR, a trecut de Camera Deputatilor, for decizional, in 26 iunie. Au fost 197 voturi pentru, niciun vot impotriva si 70 de abtineri. Opozitiei a acuzat la acea data ca dispozitiile CCR nu au fost transpuse in legea reexaminata. Mai mult, Opozitia spunea ca PSD si ALDE incearca prin aceasta masura populista sa obtina voturi de la pensionari. "Cand au vorbit de pensii majorate, PSD-ALDE nu s-au gandit niciun moment la pensionari, ci la voturi! Acesta este adevarul!", spunea Raluca Turcan, prim-vicepresedintele PNL.
 
Si USR contesta Legea pensiilor. Ei spuneau, spre exemplu, spunea despre noua Lege a pensiilor, ca "este o farsa". "Aceasta lege este o farsa. Sa-ti propui cresterea punctului de pensie cu 40% inaintea alegerilor, evident ca se face in scopuri politice. Bani nu exista, ca Lia Olguta Vasilescu arata in expunerea de motive ca aceasta lege doar in anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ati prevazut in legea asigurarilor sociale. Sa folositi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensionari este imoral. Nu poti pretinde ca reformezi sistemul de pensii, dar sa pastrezi pensiile speciale. Nu va mai satura Dumnezeu de pensii speciale", a afirmat deputatul USR Cristian Seidler.
 
Seidler a mai spus ca, pentru platile din 2020, Guvernul va fi nevoit sa se imprumute si sa accepte dobanzi uriase, ca sa isi poata respecta promisiunile catre pensionari.
 
 Unul dintre cei mai vocali contestatari ai acestei legi este chiar presedintele tarii, Klaus Iohannis. Acesta a promulgat, totusi actul normativ, pe data de 8 iulie, insa a oferit doua explicatii in acest sens. Prima este faptul ca pensiilor romanilor sunt prea mici, iar a doua este garantia pe care ar fi primit-o la nivel declarativ de la premierul Viorica Dancila, care i-a spus ca sunt bani pentru a acoperi impactul bugetar. De asemenea, social-democratii erau atat de hotarati sa adopte legea, ca l-au amenintat pe presedinte ca sunt dispusi sa emita o OUG, daca Iohannis nu o va promulga si o va retrimite la CCR.
 
"Eu asigur pensionarii ca, atat timp cat vom fi la guvernare, se va intampla ceea ce scrie acolo, fie ca se va intampla prin ordonanta de urgenta. Daca asa trebuie, asa se va intampla. (...) Nu legea, in totalitatea ei. Pentru, de exemplu, majorarea valorii punctului de pensie de la anul. Trebuie sa facem si sa iesim din aceasta logica si eu cred ca da, va mai fi un atac la Curte (Curtea Constitutionala - n.red.).
 
Bun, va fi o retrimitere la Parlament. (...) Din pacate, intram in vacanta doua luni, dar, cu siguranta, imi vine acum o idee, putem face si o sesiune extraordinara daca trimite domnul presedinte legea inapoi la Parlament. Deci solutii noi gasim, suntem foarte determinati. A fost o mica sincopa la Senat (...) ", a declarat Budai.
 
Totusi, Legea pensiilor este aspru criticata. Unul dintre cei mai vocali contestatari ai acestei legi este chiar presedintele tarii, Klaus Iohannis. Acesta a promulgat, totusi actul normativ, pe data de 8 iulie, insa a oferit doua explicatii in acest sens. Prima este faptul ca pensiilor romanilor sunt prea mici, iar a doua este garantia pe care ar fi primit-o la nivel declarativ de la premierul Viorica Dancila, care i-a spus ca sunt bani pentru a acoperi impactul bugetar. De asemenea, social-democratii erau atat de hotarati sa adopte legea, ca l-au amenintat pe presedinte ca sunt dispusi sa emita o OUG, daca Iohannis nu o va promulga si o va retrimite la CCR.
 
Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical, a criticat si el unele prevederi ale Legii pensiilor.  "salariatul este descurajat sa mai contribuie la valoarea salariului pe care il are, daca nu are un salariu foarte mare care sa depaseasca media pe economie", atragea acesta atentia.
 
"Daca vei avea 15 ani de contributii la pensie vei avea aceeasi pensie minima chiar daca ai platit contributie la salariul minim pe economie sau ai platit contributie la salariul mediu pe economie. Daca ai 25 de ani de contributii, atunci toti cei care vor avea contributii intre salariul minim pe economie si 75% din salariul mediu pe economie vor primi tot pensia minima aferenta celor 25 de ani de contributii. Daca ai contribuit 35 de ani cel putin si ai contribuit la nivelul salariului minim sau pana in 60% din salariul mediu pe economie si in acest caz salariatii, odata iesiti la pensie, vor primi pensia minima aferenta acestei categorii," a explicat Dumitru Costin.

Citeste si: Ce nu i se spune niciodata unui antreprenor la inceput de drum
 

 Fondul Monetar International a criticat noua Lege a pensiilor: Va impovara generatia tanara

 
Legea pensiilor a fost aspru criticata si de catre Fondul Monetar International (FMI) si considera ca, aceasta va impovara generatia tanara si in plus, va genera scumpiri in lant, avand totodata un impact bugetar urias.
 
O delegatie a FMI a fost in Romania pentru a face niste analize amanuntite, in urma carora au spus ca majorarile de pensii si cresterea salariilor bugetarilor au adancit dezechilibrul macroeconomic.
 
"S-au adancit dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal si de cont curent s-au adancit, si presiunea inflationista a crescut din nou. Daca policitile nu isi schimba cursul, progresul pe calea convergentei ar putea suferi un pas inapoi ce ar putea afecta veniturile persoanelor sarace si a pensionarilor. Este nevoie de un mix de politici echilibrate", a afirmat reprezentantul FMI. 
 
FMI a recomandat o scadere a cheltuielilor sau o crestere a veniturilor in valoare totala de aproape un punct procentual din PIB (circa 10 miliarde de lei).
 
Daca nu va fi schimbat cursul politicilor, progresele in privinta convergentei (cresterea standardului de viata spre media europeana) ar putea regresa, afectand veniturile pensionarilor si ale celor cu venituri mici, arata institutia internationala, care tragea si un alt semnal de alarma, aratand ca investitiile publice si private au fost pe un trend descendent in ultimii ani.
 
In aceeasi analiza, FMI a criticat si OUG 114, aratand ca unele prevederi ”pot crea distorsiuni care franeaza investitiile sau alocarea eficienta a resurselor”.
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x