Cine s-ar fi gandit in urma cu doi ani ca un numar atat de mare de angajati din intreaga lume va lucra mai mult de acasa decat de la birou intr-un viitor atat de apropiat?! Pandemia de coronavirus cu care ne confruntam de mai bine de doi ani a avut un impact devastator asupra multor domenii de activitate, piata muncii transformandu-se semnificativ in aceasta perioada. Multe companii au adoptat din mers un sistem de lucru la distanta in acesti ultimi doi ani, numerosi manageri preferand acum sa pastreze acest regim de lucru remote chiar si dupa ce pandemia se va incheia.
Cea mai probabila varianta pentru viitorul multor companii este reprezentata la acest moment de un sistem de lucru hibrid.
Astfel, angajatii isi vor imparti saptamana de lucru intre birou si confortul propriei locuinte. Sistemul de lucru in acest regim hibrid va fi diferit de la o companie la alta, insa cel mai probabil in general se vor alterna cateva zile lucrate de acasa cu cateva zile lucrate de la birou.
Un sistem de lucru hibrid ar trebui sa vina la pachet, cel putin la nivel teoretic, si cu o productivitate crescuta.
Potrivit unor studii realizate in ultimii doi ani, cei mai multi dintre angajatii care au lucrat de acasa si-au pastrat acelasi nivel al productivitatii sau chiar au reusit sa fie mai eficienti. In plus, angajatii par mai multumiti atunci cand lucreaza de acasa sau din orice alt loc in care lor le face placere, sustinand ca au mai mult timp pentru cei dragi si pentru ei.
Modelul hibrid de lucru nu are insa numai avantaje pentru angajati, ci si o serie intreaga de dezavantaje. Ba chiar exista posibilitatea ca sistemul hibrid de lucru sa se dovedeasca mult mai obositor din punct de vedere emotional pentru unii angajati.
In aceste conditii, acest model de lucru necesita mai multa atentie si implicare atat din partea angajatilor, cat si din partea managerilor companiilor care lucreaza astfel.
Din punct de vedere psihologic, schimbarea biroului de la o zi la alta se poate dovedi extrem de obositoare pentru multi. Practic, unii angajati ajung sa simta ca au doua locuri de munca in acelasi timp, cu doua birouri separate.
Schimbarea permanenta a locului de unde lucreaza poate aduce pentru multi angajati o crestere a stresului, care pe termen lung le va afecta productivitatea si eficienta.
La o astfel de concluzie a ajuns si un sondaj realizat recent in Marea Britanie, 20% dintre cei intervievati sustinand ca intampina dificultati din cauza faptului ca isi schimba biroul de lucru de la o zi la alta.
Mai departe, cei mai multi dintre cei care lucreaza de acasa tind sa isi ia pauze mai scurte sau chiar deloc, ajungand astfel sa munceasca mai mult decat la birou si ca volum, si ca timp. Multi se tem ca cei ramasi sa lucreze la birou ii vor desconsidera pe cei ce lucreaza de acasa, motiv pentru care ajung sa lucreze mai intens si mai mult, chiar si in afara orelor de program.
Pe termen lung, o astfel de practica va duce la epuizare si chiar si la burnout.
Citeste si: Ce sa faci si ce sa nu faci cand incepi un job nou, LA DISTANTA
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!