Noutati legislative pentru romanii care muncesc de la distanta
telemuncamunca remotelocuri de munca
Un proiect de lege initiat de mai multi liberali va aduce schimbari legislative in reglementarea regimului de munca la distanta. Vorbim despre o initiativa legislativa reluata intr-o forma mai redusa dupa Ordonanta fostului premier Ludovic Orban, care nu a mai apucat sa fie adoptata.
Inainte de a pleca din fruntea Guvernului, Ludovic Orban pregatise o Ordonanta pentru modificarea regimului telemuncii. In textul actului normativ, guvernantii stipulasera ca angajatorul avea posibilitatea de a utiliza semnatura electronica calificata la incheierea contractului individual de munca sau a actului aditional la contract.
De asemenea, se prevedea eliminarea accidentelor de traseu din categoria accidentelor de munca.
Proiectul lui Orban nu a mai apucat sa intre spre legiferare, fiind acum reluat de o alta echipa de liberali.
Noi reguli pentru tele-salariati:
Noul proiect de lege insa nu mai insumeaza propunerile anterior mentionate si promovate de fostul premier, ci pastreaza doar cateva dintre acestea, aducand urmatoarele modificari:
-
eliminarea conditiei, din reglementarea telemuncii, ca angajatul sa isi desfasoare in acest mod activitatea "cel putin o zi pe luna".
-
angajatorul va avea dreptul sa verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informatiilor si a comunicatiilor.
-
eliminarea obligativitatii ca in contractul de munca sa se mentioneze "locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, convenite de parti".
-
nu va mai fi nevoie de instructaj in domeniul securitatii si sanatatii in munca "la schimbarea locului de desfasurare a activitatii de telemunca".
Telemunca, asa cum este definita in legislatie, consta in desfasurarea activitatii intr-un alt loc decat la sediul angajatorului.
Regimul telemuncii a fost introdus in cadru legislativ abia in anul 2018, prin Legea nr. 81/2018. Conform acesteia, telemunca este definita ca "forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor".
Te-ar putea interesa si: